Het land

Hoeders van de aarde

Het land is voor Kiemkracht 64 belangrijk! Hoe gaan we om met de aarde , hoe kan je voedsel verbouwen op een natuurlijke manier, hoe teel je vitaal voedsel dat je ook daadwerkelijk voedt, hoe kan je mensen zich laten verbinden met de aarde door te ervaren, hoe kan ik zo min mogelijk vervuilen en toch comfortabel leven. Dit zijn allemaal vragen waar we een antwoord op proberen te vinden door te doen. Vanuit het bewustzijn dat wij het zijn die de wereld mede creëren, proberen we de wereld een beetje beter en mooier te maken. 

Ecologisch geheel

Het land van Kiemkracht 64 bestaat uit verschillende onderdelen die samen een ecologisch geheel vormen. In de beslissingen die we nemen proberen we telkens de natuur een even grote stem te geven. Vanuit het bewustzijn te weten dat we onderdeel zijn van een groter geheel, wordt bewust geprobeerd bij te dragen aan opbouw van dat waar we een relatie mee aangaan.

Diversiteit             

Als je een natuurlijke omgeving wil creëren, betekent het dat iedereen daar een plek en functie in heeft, ook als jou dat niet altijd uitkomt (denk aan de mol in het strakke grasveld).

Natuur is een levens-web waarbij alles met elkaar verbonden is, waar wij onderdeel van zijn, welke altijd naar balans streeft. Het is onze taak daarin mee te bewegen en de natuur daarin te horen en vandaar uit te  besluiten waar wel of niet ingegrepen wordt en wat wel of niet geplant wordt.

Kiemkracht64 werkt naar een zo groot mogelijke biodiversiteit voor een veerkrachtig ecologisch systeem. Dieren en planten zonder directe economische waarde worden hier uitgenodigd en geplant en dragen bij aan werkelijke rijkdom.

Diversiteit geeft veerkracht aan het geheel. Op het land van Kiemkracht64 staat daarom een enorme diversiteit aan bomen, struiken en planten.

Biologisch

Er worden bij Kiemkracht 64 geen pesticiden of kunstmest gebruikt! Al onze groente, fruit en kruiden worden biologisch geteeld. Vaak gaan we nog veel verder dan biologische teelt en wordt er extra energie gestoken in de opbouw van de aarde.

Eenjarigen

Iets minder dan de helft van het land is in gebruik voor de teelt van 1-jarigen. Denk aan bieten, wortels, kolen, aardappels etc , alles wat je telkens weer opnieuw zaait en waarvan je alles oogst. Deze gewassen hebben een groot aandeel in onze plantaardige maaltijden en vergen een hoge input.

Meerjarigen

Iets meer dan de helft van het land is in gebruik als teelt voor meerjarigen en staan in het voedselbos. Het grootste deel is aangeplant in 2014 maar er worden elk jaar nog bomen en struiken toegevoegd. 

Meerjarigen vragen veel minder input dan 1-jarigen. Als je kijkt naar o.a. natuurvriendelijk telen dan is dat met meerjarigen veel gemakkelijker. Met eetbare meerjarigen kan je een bos aanleggen die naast een hoge voedingswaarde ook een hoge natuurwaarde heeft (denk aan diversiteit van flora en fauna) en waarmee je de bodemkwaliteit verbeterd. Daarnaast vraagt het veel minder arbeid. Het eten van biologische meerjarige gewassen is dus nog een stap duurzamer dan het eten van biologische 1-jarige gewassen, we zijn het alleen nog niet erg gewend in ons dieet. Om ook hier een bijdrage te leveren, leggen wij ons toe tot het includeren van meerjarigen in het dieet en wordt er experimenteerd met de mogelijkheden in de keuken. Zodat we eten kunnen serveren die naast gezond en duurzaam vooral ook erg lekker is!

Kaart van Kiemkracht 64

Hieronder is een digitale kaart van een deel van het land. Sinds maart 2018 is er nog 0,8 hectare bij gekomen. Dit nieuwe stuk wordt gebruikt door NL-bloeit. Arjan en Marieke kweken hier inheemse bloemen en kruiden die nodig zijn voor onze biodiversiteit en ons insectenrijk. Een deel van het land van Kiemkracht 64 is door hun ingezaait/geplant en onderhouden zodat inheemse bloemen en kruiden naast onze eigen aanplant ook een plek krijgen.

Onderstaande interactieve kaart  laat de indeling van het land zien. Klik op de icoontjes voor informatie.

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven